مطالب با موضوع : ارزیابی صفات و ویژگی های زراعی و … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
۲-۲-۱۹-۱۱-کاربرد Azospirillum
کاربردهای Azospirillum به غیر از آنهائی که مربوط به کشاورزی هستند شامل تولید پلی بتا هیدروکسی بوتیرات برای استفاده در پزشکی، تجزیه آلایندهها، تصفیه زیستی فاضلاب و کاهش فرسایش خاک میباشد[۴۸].
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
باکتری Azospirillum پتانسیل قابل توجهی در افزایش رشد گیاهان میزبان دارد. علاوه بر این با توجه به وسعت انتشار جغرافیایی، طیف وسیع گیاهان میزبان و تحمل بعضی از گونه های آن به تنش محیطی از جمله شوری و خشکی مورد توجه قرار گرفته است.
گلیک و [۱۰۰]همکاران (۲۰۰۱) نشان دادند که باکتری های PGPR از طریق تولید هورمونها موجب افزایش رشد گیاهان، درصد جوانهزنی بذور و گسترش ریشه میشوند[۱۰۱]. زید و همکاران[۱۰۱] (۲۰۰۷) گزارش کردند که سویههای Azospirillum میتوانند با ترشح هورمونهای گیاهی شرایط مناسبی برای رشد ذرت فراهم آورند. فول جیری و فریونی[۱۰۲] (۱۹۹۴) در یک آزمایش مزرعهای در آرژانتین به این نتیجه رسیدند که تلقیح گیاهچههای ذرت با Azospirillum اثر معنیداری در توسعه سیستم ریشهای و عملکرد ذرت داشته اند[۹۸]. جاکود و همکاران[۱۰۳] (۱۹۹۹) دریافتند که Azospirillum در همان مراحل اولیه رشد گیاه اثر برگشتناپذیر خود را بر مرفولوژی و متابولیسم ریشه می گذارد[۱۱۶]. عمدهترین تغییراتی که در مرفولوژی ریشه گیاهان تلقیح شده با Azospirillum مشاهده گردید، افزایش تقسیم سلولی در ریشه، افزایش تعداد تارهای موئین، افزایش تعداد ریشه های جانبی، کاهش فاصله بین نوک ریشه و منطقه تارهای مویین و افزایش تعداد انشعابات تارهای مویین میباشد. با افزایش تکثیر تارهای ریشه هدایت هیدرولیکی ریشهها افزایش یافته و گیاهان تلقیح شده با Azospirillum در شرایط تنش اسمزی، پیری برگها در آنها به تأخیر افتاده و جذب آب در آنها نسبت به گیاهان شاهد بهبود یافته است[۳۴]. در آزمایش مزرعهای گیاهان سورگوم تلقیح شده با Azospirillum از پتانسیل آب برگ بیشتر، دمای کانوپی کمتر و هدایت روزنهای بیشتری برخودار بودند[۱۶۶]. گیاهان سورگوم تلقیح شده توانایی جذب آب را از اعماق بیشتر داشتند[۱۶۶].
در یک تحقیق گلخانه ای توسط روستا و همکاران (۱۳۷۵) تلقیح با Azospirillum نسبت به شاهد در غالب موارد موجب افزایش ارتفاع، وزن خشک اندامهای هوای، وزن خشک ریشه و نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک اندام هوایی گیاهان ذرت و گندم گردید. در ضمن افزایش انشعابات ریشه و انبوهی تارهای مویین و بطور کلی گسترش سیستم ریشهای را نیز به همراه داشت. به علاوه سویههای بومی غالباً نسبت به سویههای خارجی تأثیر بیشتری در رشد اندامهای مختلف گیاهان مورد آزمایش نشان دادند.
ساریج و همکاران[۱۰۴] (۱۹۹۱) گزارش کردند که تلقیح با Azospirillum ۲۸-۲۵ درصد محصول سورگم را افزایش داده، که این نتیجه مرهون شمار بیشتر دانه در هر پانیکول بود[۱۶۷]. گزارشهای بسیار دیگری نیز نشان دادهاند که در ذرت، سورگم، گندم و ارزن تلقیح شده با Azospirillum افزایش محصول با ظهور هماهنگ تر سنبلهها و یا افزایش در شمار پنجههای بارور مرتبط است[۱۶۸]. بالدانی و همکاران[۱۰۵] (۱۹۸۶) در بررسی روی گیاه جو، در کاربرد باکتری Azospirillum مشاهده کردند که سطح برگ پرچم بطور کاملاً معنیداری نسبت به شاهد و نیز رشد اندامهوایی تا ۳۰ درصد افزایش داده است[۴۲].
Azospirillum تا حدی تأمین کننده عناصر غذایی برای رشد و نمو گیاه میباشد. فاقس[۱۰۶] (۱۹۹۴) گزارش نمود که افزایش جذب عناصر (نیترات، پتاسیم، فسفات و عناصر کم مصرف) توسط گیاه در اثر تلقیح با Azospirillum در آزمایشات مزرعهای و گلخانهای بدلیل افزایش رشد ریشه و گسترش تارهای کشنده در اثر تولید فیتوهورمونها مانند اکسین میباشد[۹۰].
در آزمایشهای انجام شده در ایالات متحده امریکا در سالهای ۱۹۸۴-۱۹۷۵ توسط اسمیت و همکاران[۱۰۷] (۱۹۸۴) نشان دادند که تلقیح Azospirillum می تواند جایگزین ۴۰ کیلوگرم از کود نیتروژن در هکتار در سال شد[۸].
۲-۲-۱۹-۱۲-کاربرد کود های زیستی در تولید گیاه زراعی
کودهای زیستی اشاره به کودهایی دارند که در وهله اول دارای نژادهایی از ریز موجودات به تعداد کافی هستند که برای افزایش باردهی گیاه زراعی بکار میروند. ازاشکال مختلف آنها مانند نیتراجین، ازتوباکترین، فسفوباکترین و جلبکهای سبز آبی در کشاورزی مدرن به طور گسترده استفاده می شود. جهت تثبیت ازت هوا یا حل نمودن عناصر غذایی گیاه مثل فسفات ها یا برای تحریک رشد گیاه با سنتز مواد تقویت کننده رشد، این نوع کودها کاربرد دارند. برخی گونه های آنها موجب توقف رشد ریزموجودات ساپروفیتی و بیماریزای موجود در نزدیک سیستم ریشه گیاهان زراعی شده و از این طریق سبب کاهش خسارت بیماریهای گیاهی میشوند. کود نیتراجین یک کود پیتی ،لیگنینی یا با زمینه خاکی است که دارای نژادهای موثر رایزوبیوم ویژه گیاهان زراعی لگومینوزه میباشد. ازتوباکترین کود دارای سلولهای Azotobacter chroococcum رشد یافته در محیط کشت آگار است. هر دو کود در تامین ازت گیاهان زراعی کاربرد دارند. فسفوباکترین کشت باکتری حل کننده فسفات (Bacillus megaterium)، جذب شده روی کائولینیت، در تامین فسفر گیاهان زراعی کاربرد دارد. این نوع کودها به علت پایین بودن هزینه، کاربرد آسان و بی ضرر بودن برای خاک و گیاهان زراعی روز به روز مورد توجه بیشتر کشاورزان قرار میگیرند[۱۲].
۲-۲-۱۹-۱۳-مهم ترین ساز و کارهای تأثیر PGPR
افزایش فراهمی زیستی عناصر معدنی با تثبیت زیستی نیتروژن و محلول کردن فسفر و پتاسیم ، مهار زیستی عوامل بیماریزا با تولید پادزی های زیستی و تولید مواد تنظیم کننده رشد گیاه به ویژه اکسینها ، جیبرلینها و سیتوکینینها[۱۹۳].
همچنین سازوکارهای تأثیرگذاری این باکتری ها از طریق تولید مواد تنظیم کننده رشد شامل تولید IAA با بهره گرفتن از ترشحات ریشه و اسید آمینه تریپتوفان، هیدرولیز پیش ماده اتیلن ( ۱ -آمینوسیکلوپروپان- ۱- کربو کسیلیک“ACC”) به وسیله آنزیم ACC دیآمیناز و تولید مواد هورمونی و شبه هورمونی در اثر واکنش نیتریت حاصل از تنفس نیتراتی بالای سلولهای گیاهی تلقیح شده با آزوسپیریلوم با اسید اسکوربیک می باشند[۲۰۷]. باکتریهاى جنس سودوموناس((Psendomons، ازوتوباکتر((Azotobacterو آزوسپیریلوم(Azospirillum (ازمهم ترین PGPR ها میباشند [۲۰۷]. تأثیر مثبت تلقیح بذر گیاهان مختلف با PGPR بر جنبه های مختلف رشد و نمو آنها، از جمله چنین اثری بر قابلیت جوانه زنی بذر و بنیه گیاهچه بررسی و مورد تأیید قرار گرفته است[۱۲]. به طوریکه جاکود و همکاران (۱۹۹۹) نیز افزایش رشد و نمو ریشه اولیه گیاهچه ذرت در اثر تلقیح بذر با باکتری آزوسپیریلوم لیپوفروم را مشاهده کردند.
ال ملگی (۱۹۸۹) افزایش رشد و نمو گیاهچه ذرت و کالان و همکاران (۱۹۹۱ ) بهبود رشد و نمو گیاهچه ذرت شیرین با تلقیح بذر با باکتری سودوموناس را گزارش کردند . کلوپر و همکاران ( ۱۹۹۱ ) نخستین بار افزایش سبز کردن گیاهچه با تلقیح بذر با PGPR را مشاهده و آنها را اصطلاحاً ریزو باکتری های ترغیب کننده سبزکردن گیاهچه نامیدند. ال الگی(۱۹۸۹ ) و کالان و همکاران( ۱۹۹۱ ) افزایش سبز کردن گیاهچه ذرت با تلقیح بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس را مشاهده کردند. همچنین افزایش وزن خشک بوته (زیست توده) ذرت با تلقیح بذر با باکتری ازوتوباکتر کروکوکوم [۱۹۱]، افزایش وزن تر و خشک برگها و ارتفاع بوته ذرت با تلقیح بذر با باکتری آزوسپیریلوم برازیلنس [۷۲] افزایش وزن تر بوته، تعداد برگ و ارتفاع بوته ذرت با تلقیح بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس[۱۱۱]، گزارش شده است. زهیر و همکاران ( ۱۹۹۸ ) افزایش ۱۹ درصدی عملکرد دانه ذرت در اثر تلقیح توأم بذر با باکتری های ازوتوباکتر و سودوموناس، تیلاک و همکاران (۱۹۸۲) افزایش عملکرد دانه ذرت دراثر تلقیح توأم بذر با باکتری های ازوتوباکتر کروکوکوم و آزوسپیریلوم برازیلنس و فولچری و فریونی (۱۹۹۴) افزایش ۵۹ درصدی عملکرد دانه ذرت با افزایش تعداد دانه های بلال تا دو برابر در اثر تلقیح بذر با باکتری آزوسپیریلوم را گزارش نمودند. زهیر و همکاران ( ۲۰۰۰ ) افزایش وزن خشک بوته ذرت در اثر PGPR [۱۰۸]و جواد و همکاران( ۱۹۹۸ ) نیز افزایش۴/۶۸ درصدی وزن خشک بخش هوایی بوته ذرت در اثر کاربرد PGPR را مشاهده کردند.
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱-آزمایشات درون شیشه ای
۳-۱-۱- جداسازی، خالص سازی و شناسایی باکتری های جنس Azospirillum
جداسازی باکتری های مورد نظر توسط دکتر زارع در دانشگاه ایلام انجام گرفت. به طور خلاصه برای جداسازی باکتری جنس Azospirillum spp ، نمونه های گیاهی ذرت از شهرستان کوهدشت(استان خرم آباد) تهیه گردید. پس از تهیه نمونه ها، ریشه ها با اب مقطر شست و شو و به مدت ۱۰ دقیقه در محلول بافر جهت استریل قرار گرفتند. سپس ریشه ها در یک محیط کاملا استریل در لوله های آزمایش حاوی محیط نیمه جامد تعدیل شده فاقد نیتروژن قرار داده شدند. پس از اطمینان از رشد باکتری مورد نظر به محیط اختصاصی حاوی کنگورد منتقل ودر انکوباتر قرار داده شدند.پس از چند روز از انکوباسیون و با توجه به خصوصیات ظاهری کلونیهای باکتری مورد نظر جداسازی و سپس با باز کشتهای متوالی سویه های مختلف باکتری جنس Azospirillum spp خالص سازی گردید.
تشخیص گونه های مختلف باکتری Azospirillum spp بر اساس ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک آن ها صورت گرفت.(جدول ۳-۱).
جدول ۳-۱- خصوصیات مرفولوژی و فیزیولوژی گونه های Azospirillum spp [8]
A.lipofeum
A.largimobile
A.irakense
A.halopraeferens
A.doebereinerae
A.brasilense
A.amazonense
Azospirillum spp
Carbon utillization tests a
+
+
+
n.d.
–
–
d
N-Acetylglucosamine
+
+
+
–
d
d
+
D-Glucose
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-04-15] [ 05:52:00 ب.ظ ]
|