مقاله-پروژه و پایان نامه – ۱-۳- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق – 8 |
معمولاً استقلال حسابرسان و کیفیت حسابرسیهای گزارشهای مالی به ندرت بررسی میشود، به جز در موارد ورشکستگی شرکتها که نبود بهینگی ظاهر میشود. قانونگزاران از بحرانهای مالی و حسابرسی برای توجیه اعمال مقررات بیشتر بر یک صنعت استفاده کردهاند. این رویه جای سؤال دارد. (جعفریان؛ طاهری، ۱۳۹۲)
ارزشهای حسابرسی برای شرکتها از چند بعد در حال بررسی است. والاس بیان میکند که یکی از عوامل اصلی تقاضا برای حسابرسی ناشی از رابطه نمایندگی بین مدیران و اداره کنندگان بنگاه (به عنوان نماینده) و تهیه کنندگان سرمایه (سهامداران به عنوان کارفرما) است. مدیران، اطلاعات حسابداری را تهیه میکنند و به خاطر نقششان در سازمان خواهان کسانی هستند که از بیرون سازمان مهر تأییدی به اظهارات آن ها بزنند. از این دیدار ارزش خدمات حسابرسی به عنوان نوعی سازوکار نظارتی مؤثر بر عملکرد مدیران است(والاس، ۱۹۸۵)[۱].
هدف از بیان مطالب این تحقیق بررسی تأثیر ویژگیهای کیفی حسابرسی مستقل بر اقلام تعهدی غیرعادی میباشد که مطالب تکمیلی در ادامه همین فصل و فصول بعدی ارائه شده است.
۱-۳- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
سود حسابداری یکی از مهم ترین شاخصهای عملکرد است که در بسیاری از تصمیم گیریهای اقتصادی از جمله ارزشیابی سهام، ارزیابی عملکرد، تعیین پاداش مدیران وتقسیم سود سهام استفاده می شود.
این تصمیم گیریها میتواند بر انتقال منابع بین افراد مختلف مؤثر باشد، به همین دلیل در بازار سرمایه به آن توجه ویژهای میشود. در شرایط وجود تضاد منافع در محیط اقتصادی، از جمله تضاد منافع بین سهامداران و مدیران، همواره این احتمال وجود دارد که مدیران مبادرت به دستکاری سود نمایند. ماهیت مخاطره آمیز این تهدیدها و پیامدهای متعدد ناشی از مدیریت سود، بسیاری از پژوهشگران را بر آن داشته است تا برای اندازه گیری و شناسایی علائم مدیریت سود همچون اقلام تعهدی غیرعادی پژوهش هایی را انجام دهند.
با وجود استانداردهای پذیرفته شده حسابداری به دلیل نبود یک تئوری فراگیر سود، همچنان اختلاف نظر تئوریسین ها و افراد حرفه ای در زمینه گزارشگری سود وجود دارد و در عمل، گزارشگری سود را با چالشهایی روبرو میسازد. علاوه بر این با در نظر گرفتن تفکیک مالکیت از مدیریت، وجود تضاد منافع و دسترسی انحصاری مدیران به برخی اطلاعات مالی و نیز ویژگی حسابداری تعهدی در زمینه حق انتخاب مدیریت از میان روشهای مختلف حسابداری، احتمال وجود دستکاری سود و گمراه نمودن افراد در تصمیم گیری هایشان وجود دارد. در عین حال، سودهای گزارش شده همواره به عنوان یکی از معیارهای تصمیم گیری مالی مطرح بوده است و تحلیل گران مالی، عموماً سود را به عنوان یک عامل برجسته در بررسی ها و قضاوت های خود مد نظر قرار میدهند. بنابرین قبول پیامدهای اقتصادی گزارشگری سود، امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. از لحاظ نظری، اقلام تعهدی غیرعادی (معیار مدیریت سود) نه تنها در بازارهای غیرکارای سرمایه بلکه در بازارهای کارای سرمایه نیز وجود دارد (مقدم و حسنی فرد، ۱۳۹۰).
اکثر پژوهشهای صورت گرفته در زمینه پیشبینی جریان های نقدی آتی نشان دهنده این موضوع است که سود نسبت به جریان نقد عملیاتی، پیشبینی کننده بهتری است و همچنین سود حسابداری نسبت به جریان نقد عملیاتی نقش بهتری در توضیح دهندگی بازده سهام دارد و اقلام تعهدی به منظور پیشبینی جریان های نقد آتی نسبت به جریان نقدی از قدرت بیشتری برخوردارند.
در کنار این موارد، برخی با توجه مدیریت سود بیان میکنند که اقلام تعهدی غیرعادی فاقد هر گونه محتوی اطلاعاتی بوده و صرفاً ناشی از خطای برآورد مدیریت هستند، اما در هر حال تحقیقات اخیر نشان میدهند که اقلام تعهدی غیرعادی نیز میتوانند حاوی اخبار مهمی باشند (شقفی و محمدی، ۱۳۹۱). البته باید این نکته را نیز مد نظر قرار داد که کیفیت حسابرسی نیز میتواند از بروز خطاهای برآورد در خصوص اقلام تعهدی مطابق با تحقیقات صورت گرفته، جلوگیری نماید (عرب مازار یزدی و همکاران، ۱۳۸۵).
کیفیت که تعیین کننده عملکرد و حسابرسی است، تابع عوامل متعددی از قبیل تواناییهای حسابرسی (شامل دانش، تجربه، قدرت تطبیق و کارایی فنی) و اجرای حرفهای (شامل استقلال، عینیت، مراقبتهای حرفهای، تضاد و منافع و قضاوت) است (مجتهدزاده و آقایی، ۱۳۸۳).
دیآنجلو کیفیت حسابرسی را ارزیابی و استنباط بازار از احتمال توانایی حسابرس در کشف تحریفهای با اهمیت در صورتهای مالی و یا سیستم حسابداری صاحبکار و گزارش تحریفهای با اهمیت کشف شده، تعریف کردهاست. در این تعریف، کشف نقص، کیفیت حسابرسی را در قالب دانش و توانایی حسابرس اندازهگیری میکند، در حالی که گزارش آن بستگی به انگیزه های حسابرس برای افشاگری دارد (یگانه و آذینفر، ۱۳۸۹).
یکی از شاخصهای جایگزین برای سنجش کیفیت حسابرسی، اندازه مؤسسه حسابرسی است و انتظار میرود با افزایش اندازه مؤسسه حسابرسی کیفیت حسابرسی افزایش یابد. زیرا، مؤسسههای بزرگ حسابرس باید بیشتر مراقب شهرت حرفهای خود باشند (مجتهدزاده و آقایی، ۱۳۸۳).
به طور مفهومی کیفیت حسابرسی را میتوان از سه جنبه اساسی بررسی نمود: ورودیها، خروجیها، و عوامل محیطی به جز استانداردهای حسابرسی، ورودیهای دیگری برای حسابرسی وجود دارد. یکی از آن ها، ویژگیهای حسابرس مستقل مانند اندازه مؤسسه، الزامات حرفهای، مهارت، تقسیم کار و نظارت، مشاوره و کنترل اوست. یکی دیگر از عوامل مهم، فرایند حسابرسی است. این فرایند شامل صحت روششناسی حسابرسی، میزان تأثیر روشهای حسابرسی استفاده شده و میزان دسترسی به شواهد حسابرسی مورد نیاز است. خروجیهای حسابرسی نیز پیامدهای مهمی برای کیفیت حسابرسی دارند، چرا که خروجیها توسط استفاده کنندگان در ارزیابی کیفیت حسابرسی در نظر گرفته میشوند (اسچیلدر، ۲۰۱۱)[۲]. فعالیتهایی نظیر خاتمهدادن به کار حسابرسان و مدیریت سود اغلب در شرایط به همریخته اقتصادی به وقوع میپیوندند، تا هزینه اجرایی کمتری به سیستم تحمیل شود. به علاوه تشخیص و کمی نمودن مدیریت سود در بازار به مراتب سخت است (کانستنتینوس و لنکس، ۲۰۰۸)[۳].
حسابرسی برای استفاده کنندگان صورتهای مالی نقش اعتمادسازی بازی میکند و موجب میشود که آن ها، به صورتهای مالی حسابرسی شده اعتماد بیشتر میکنند. مدیریت در یک فرایند آگاهانه در محدوده اصول پذیرفته شده حسابداری سعی میکند سود شرکت را با دستکاری به سطح سود هدف برساند. حسابرسان احتمالاً با افزایش میزان ساعات کارکرد حسابرسی در رسیدگی به صورتهای مالی میتوانند مدیریت سود را کشف کنند.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 10:03:00 ق.ظ ]
|