مقاله-پروژه و پایان نامه | قسمت 19 – 4 |
کردستانی (۱۳۸۳) رابطه بین کیفیت سود و واکنش بازار به تغییرات سود نقدی را مورد بررسی قرار داد. یافته ها نشان میدهد، بر مبنای کیفیت سود مبتنی بر پایداری سود ، واکنش بازار به افزایش سود نقدی شرکتها برخلاف پیشبینی، مثبت است و بر مبنای کیفیت سود مبتنی بر رابطه سود و جریانهای نقدی عملیاتی، واکنش بازار به کاهش سود نقدی شرکتها مطابق با پیشبینی، مثبت است.
ظریف فرد (۱۳۸۳) عوامل مرتبط با ارزیابی کیفیت سود را مورد مطالعه قرار داده است. یافته های تحقیق نشان میدهد عوامل منعکس کننده میزان ریسک، ماهیت روشهای حسابداری مورد استفاده، ملاحظات سیاسی و اقتصادی، ویژگیهای مالی و ساختاری از عوامل مرتبط با کیفیت سود هستند. بین دیدگاههای استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری در رابطه با گزارشگری عوامل مرتبط با کیفیت سود تفاوت معنی داری وجود ندارد و استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری در مورد عوامل مرتبط با کیفیت سود نظر یکسانی دارند.
ثقفی و کردستانی (۱۳۸۳) با بررسی ۵۰ شرکت در بین سالهای ۸۱-۱۳۷۰ از سه تعریف برای اندازه گیری کیفیت سود شرکتها استفاده کردند: رابطه بین جریان نقدی عملیاتی و سود و اجزای سود، قابلیت پیشبینی سود و پایداری سود های گزارش شده. آن ها بر مبنای تعریف اول نشان دادند که واکنش بازار به افزایش سود نقدی شرکتها بر خلاف پیشبینی مثبت است. بر مبنای تعریف دوم از کیفیت سود واکنش بازار به کاهش بازار به کاهش سود نقدی شرکتها مطابق با پیشبینی مثبت و بر مبنای تعریف سوم بازده غیر عادی (انباشته) سهام با افزایش (کاهش) سود نقدی و سود غیر منتظره (کاهش) مییابد.
اعتمادی و چالاکی (۱۳۸۴) به بررسی رابطه بین عملکرد و تقسیم سود نقدی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۸۱-۱۳۷۱ پرداختند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که بین عملکرد و تقسیم سود نقدی در کلیه شرکتهای مورد مطالعه، بدون توجه به صنعتی که به آن تعلق دارند، رابطه معنی دار وجود دارد. یعنی چنانچه یک سرمایه گذار با هدف برخورداری از درآمد حاصل از سود سهام قصد خرید سهام شرکتی را داشته باشد، میتواند به سود هر سهم، سود عملیاتی و جریان نقدی عملیاتی به عنوان عوامل کلیدی در برآورد میزان سود تقسیمی آینده شرکت توجه نماید. نوروش و مجیدی (۱۳۸۴) در تحقیقی رابطه کیفیت سود و هزینه سرمایه را در شرکتهای بورسی ایران بررسی کردند. نتایج تحقیق نشان داد که در دوره مورد آزمون (۱۳۸۲- ۱۳۷۸) به استثنای سال ۱۳۷۹ رابطه معکوسی بین کیفیت سود و هزینه سرمایه وجود دارد. خواجوی و ناظمی ( ۱۳۸۴) با بررسی ۹۶ شرکت در طی دوره زمانی ۱۳۷۷-۱۳۸۲ نشان دادند که میانگین بازده سهام شرکتها تحت تأثیر میزان اقلام تعهدی و اجزای مربوط به آن قرار نمیگیرد. نمیتوان پذیرفت که بین میانگین بازده شرکتهایی که اقلام تعهدی آن ها به کمترین و بیشترین میزان گزارش میشود اختلاف معنی داری وجود دارد.
نوروش و همکاران (۱۳۸۵) در مطالعه ای کیفیت اقلام تعهدی را با تأکید بر نقش خطای برآورد اقلام تعهدی مطالعه نمودهاند. نتایج به دست آمده نشان میدهد که سطح بالای اقلام تعهدی باعث کاهش کیفیت سود و کیفیت اقلام تعهدی میشود. بنابرین اقلام تعهدی بیشتر به معنای کیفیت کمتر و پایداری کمتر سود است.
عرب مازار یزدی و همکاران (۱۳۸۵)، برای نخستین بار مسأله محتوای افزاینده اطلاعاتی سود و جریانات نقدی در بورس تهران را مطرح کرد. وی به کمک مدل های اقتصادسنجی و رگرسیون های چندمتغیره با بهره گرفتن از دو روش به تحقیق پرداخت. در روش اول با بهره گرفتن از اطلاعات قیمت سهام شرکت ها و بازده هفتگی سهام در ارتباط با بازده هفتگی بازار در سال ۱۳۷۰ برای تعیین ضرایب و مدل بازار برای هر شرکت استفاده کرد تا میزان بازده غیرمنتظره را برای ماه های مختلف ۱۳۷۱- ۱۳۷۲ دست آورد. در روش دوم علاوه بر روش پیشین، همبستگی میان متغیرهای نقدی و تعهدی را بررسی کرده و چگونگی توضیح تغییرات یکی توسط دیگری را بیان میکنند. مجموع نتایج حاصل از آزمون های تجمعی و مقطعی مدل های مبتنی بر بازده سهام در بازار نشان میدهد که اولاً رابطه معنی- داری میان تغییرات غیرمنتظره بازده سهام وجود دارد و ثانیاًً حکایت از تأثیر محتوای افزاینده سود و هر دو متغیر جریان های تعهدی (سود و سرمایه در گردش حاصل از عملیات به همراه هم) بر محتوای وجه نقد حاصل از عملیات دارد. تحقیقات دیگری نیز در این زمینه صورت گرفته است که تقریبا نتایج مشابهی دارد.
خوش طینت و اسماعیلی (۱۳۸۵) طی تحقیقی به بررسی رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال ۸۳-۱۳۷۹ پرداختهاند. در این پژوهش کیفیت سود، حجم اقلام تعهدی، اجزای اختیاری و غیر اختیاری اقلام تعهدی به عنوان متغیر مستقل و بازده سهام به عنوان متغیر وابسته میباشند. بررسی فرضیههای پژوهش به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان میدهد که رابطه ضعیفی بین کیفیت سود و بازده سهام وجود دارد.
عرب مازار یزدی و صفرزاده (۱۳۸۶) با تفکیک سود به اجزای نقدی و تعهدی، توان این داده ها را در پیشبینی جریان های نقدی عملیاتی آتی بر روی نمونه ای متشکل از ۴۱ شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران بررسی کردند و نتایج کار آن ها نشان میدهد که اجزای سود، اطلاعات متفاوتی در خصوص جریان های نقدی عملیاتی آتی منعکس میسازد. همچنین، آن ها با تفکیک بخش تعهدی سود به اجزای بیشتر، نشان دادند که توان مدل در پیشبینی جریان های نقدی بهبود مییابد. پژوهش های دیگری نیز در این زمینه صورت گرفته است که تقریباً به نتایج مشابهی دست یافته اند.
بهرام فر و کاردان (۱۳۸۷) در پژوهش خود به بررسی محتوای اطلاعاتی ۸۴ نسبت مالی شامل نسبتهای نقدینگی، فعالیت، سرمایه گذاری و سود آوری در پیشبینی سود آتی پرداختند که منجر به شناسایی ۳۵ نسبت مالی با اهمیتتر شد. نتایج پژوهش نشان میدهد که نسبتهای سودآوری و نقدینگی به ترتیب دارای بالاترین و پایینترین توان پیشبینی و نسبتهای فعالیت و سرمایه گذاری در اولویتهای دوم و سوم پس از نسبت سودآوری واقع شدهاند.
قائمی و همکاران (۱۳۸۷) نقش اقلام تعهدی را در تشریح کیفیت سود بررسی کردند. در این پژوهش روابط بین کیفیت سود از طریق اقلام تعهدی و اجزای تشکیل دهنده آن، با بازده عادی و غیر عادی سهام مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بازده سهام شرکتها تحت تأثیر میزان اقلام تعهدی و اجزای مربوط به آن قرار میگیرد.
ایزدی نیا و نظر زاده (۱۳۸۸) به بررسی وجود رابطه بین کیفیت سود ( متغیر مستقل) و بازده سهام در سه سطح کیفیت سود زیاد متوسط و کم با بازده سهام مورد پرداختهاند. نتایج تحقیق آن ها نشان میدهد که بین بازده سهام و کیفیت سود در سطوح مختلف زیاد متوسط و کم رابطه وجود دارد و نتیجه گیری میکنند که سرمایه گذاران به کیفیت سود توجه دارند و تغییرات قیمت سهام و به تبع آن بازده سهام تحت تأثیر معیار کیفیت سود قرار میگیرد و ارتباط خطی قابل تأیید است.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 09:18:00 ق.ظ ]
|