متغیر مکنون یا پنهان: در این نوع دسته بندی متغیر ها مسقیما قابل مشاهده نبوده و نمیتوان آنها را به تنهایی اندازه گیری نمود. متغیر های مکنون ممکن است برون زا یا درون زا باشند. منظور از متغیر برون زا، متغیری است که بر روی متغیرهای دیگر تاثیر گذار است و منظور از متغیر های درون زا، متغیری است که در مدل تاثیر پذیر هستند. بنابراین با توجه به مدل تحقیق و تعاریف بالا متغیرهای هنجار، رفتار، کنترل رفتار درک شده، درک از منافع شخصی، درک از مفید بودن، درک از راحتی استفاده، سازگاری، درستی و حقانیت، ساختار و فرهنگ، درجه کارائی شخصی، در دسترس بودن منابع و شرایط تسهیل کننده فناوی متغیر های مکنون برون زا و متغیر تمایل به استفاده از دورکاری مکنون درون زا در نظر گرفته میشود.

( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

تقسیم بندی متغیر ها بر اساس ارزش
در نوع طبقه بندی نیز متغیرها را میتوان به در دسته متغیر های کمی و متغیر های کیفی دسته بندی نمود.که متغیر های کمی خود شامل متغیر کمی گسسته و متغیر کمی پیوسته میشود.
در این تحقیق با توجه به ماهیت متغیرها، متغیرها از نوع متغیر کیفی هستند. متغیر های کیفی مقادیر عددی به خود نمی گیرند بلکه ارزشهای کیفی را می پذیرند.
تعریف متغیرها:
سازه و متغیر ها را میتوان به دو صورت تعریف کرد: تعریف مفهومی و تعریف عملیاتی. در زیر تمام متغیر های تحقیق به هر دو صورت تعریف شده اند.
تعریف مفهومی [۱۰](تئوریک ) متغیر ها:
تعریف مفهومی به تعریف یک واژه توسط واژه های دیگر اشاره دارد. به عبارت دیگر در اینگونه تعریف از واژه های انتزاعی و ملاکهای فرضی استفاده میشود. این نوع تعریف به شناسایی ماهیت یک پدیده کمک کرده و نقش مهمی را در فرایند منطقی تدوین فرضیه ها ایفا میکند.
درک از راحتی استفاده[۱۱] :
راحتی استفاده درجه‌ای است که فناوری کاربر پسند ارائه شده است. ابزارها ممکن است قدرتمند و مفید باشند اما در استفاده راحت نباشد که در نتیجه آن بر درک از مفید بودن در قبال آن فناوری و تمایل به استفاده از فناوری تاثیر منفی می‌گذارد.
درک از مفید بودن[۱۲] :
درک از مفید بودن درجه‌ای است که تصمیم گیرنده معتقد است دورکاری در اجرای وظایف معمولی کار مفید است. برای کارکنان مفید بودن درجه‌ای است که فناوری برای انجام کار به آن‌ها کمک می‌کند. و همین متغیر برای مدیران درجه‌ای است که فناوری برای مدیریت زیر مجموعه(کارمندان زیر دست) به او کمک می‌کند.
درک از منافع شخصی [۱۳]:
میزان درکی از منافع شخصی با انجام دورکاری در پذیرش آن موثر است. درک از منافع شخصی برای مدیران و کارکنان متفاوت است برای کارکنان منافع مستقیماٌ از دورکاری ناشی می‌شود در حالی که درک از منافع شخصی برای مدیران ار سرپرستی یک دورکار ناشی می‌شود
سازگاری [۱۴] :
درک از میزان انعطاف دورکاری بر پذیرش دورکاری توسط مدیران و کارکنان تاثیر مثبت دارد. به عبارت دیگر سازگاری عبارت است از این که دورکاری تا چه حد با تمایلات، فرهنگ، روحیات و نوع شغل همخوانی دارد.
درک از درستی [۱۵] :
تاثیری که اجتماع بر سازمان و کار اشخاص دارد. میزان پذیرش دورکاری در اجتماع بر پذیرفتن توسط مدیر وکارکنان تاثیر مثبت دارد .
ساختار فرهنگ :[۱۶]
تاثیر درک دیگران از دورکاری (سرپرست و افراد زیر مجموعه ) هرچه از دید این افراد دورکاری مورد پذیرش باشد تمایل به دورکاری در کارکنان و مدیران بیشتر است. تفکر دوستان و افراد خانواده درباره دورکاری بر تمایل بر دورکاری موثر است .
درجه کارایی [۱۷]:
عبارت است از میزان اعتماد به نفس در انجام وظیفه محوله. هرچه که این وظایف بیشتر باشد فرد در اداره کردن فناوری و شیو های دورکاری موفق تر است.
میزان در دسترس بودن منابع[۱۸]:
عبارت است از در دسترس بودن فضا و تجهیزات کافی برای شخص دورکار که میتواند تاثیر زیادی بر پذیرش دورکاری داشته باشد.
۹- شرایط تسهیل کننده فناوری [۱۹]:
این مولفه در دسترس بودن منابع لازم را نه فقط از نظر مالی بلکه از نظر فناوری و تکنولوژی که دورکاری را راحتتر می کند در بر دارد و این تکنولوژی باید با تکنولوژی اداره های سنتی نیز سازگار باشد.
تعریف عملیاتی [۲۰]متغیر ها:
تعریف عملیاتی تعریفی است که بر ویژگی های قابل مشاهده استوار است.در این بیان عبارت «قابل مشاهده» به نکته مهمی در این تعریف اشاره دارد. تعریف عملیاتی فعالیت محقق را اندازه گیری یا دستکاری یک متغیر مشخص میسازد. به عبارت دیگر تعریف عملیاتی راهنمای محقق است در آنچه که باید انجام گیرد و شیوه انجام گرفتن آن ( سرمد ،۱۳۸۱،ص ۴۰).
در این تحقیق منظور اندازه گیری متغیر ها و طراحی پرسشنامه از تمامی متغیر ها تعریف عملیاتی ارائه کرده که در جدول شماره ۱-۳ گردآوری شده است.
جدول شماره ۱-۴ ) تعریف عملیاتی متغییر ها

متغیر ها
تعریف عملیاتی
تمایل به پذیرش دورکاری

رفتار
و
نگرش

درک از راحتی استفاده

میزان ساده تر شدن کارها حاصل از دور کاری برای شخص

نیاز به تلاش فکری بیشتر برای اشخاص در هنگام دور کاری

میزان سخت بودن و غیر منعطف بودن فرایند دورکاری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...