پژوهش های انجام شده با موضوع چاپ آخرین فایل.pdf- فایل ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
سطح۱
سطح۲
سطح۳
گزینه ۱
گزینه ۲
گزینه ۳
هدف
زیرمعیار ۱
زیرمعیار ۲
زیرمعیار ۳
زیرمعیار ۴
معیار ۳
معیار ۲
معیار ۱
شکل ۴-۱: ساختار سلسله مراتبی AHP
۴-۲-۲- محاسبه اوزان شاخص ها بر اساس مقایسات زوجی و قضاوتهای تصمیمگیرنده
برای استفاده از این روشها، ابتدا ماتریس مقایسات زوجی شاخص ها همانند رابطه زیرتشکیل میگردد:
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در این ماتریس معرف قضاوت شخصی تصمیمگیرنده در مورد مقایسه زوجی مابین شاخص iام نسبت به شاخص jام میباشد. به عبارت دیگر برای یک تصمیمگیرنده شاخص iام نسبت به شاخص jام دارای اهمیت و ارجحیت متفاوتی می تواند باشد. برای مثال می تواند دارای اهمیت یکسان، یا ترجیح زیاد و بسیاری موارد دیگر باشد که برای استفاده از آنها، ابتدا این ترجیحات به کمک جدول (۳-۱) که در فصل قبلی آورده شده است مورد استفاده قرار میگیرد.
از سوی دیگر معرف وزن واقعی شاخص iام نسبت به شاخص jام است که مقادیر آن مجهول بوده و باید مشخص گردد. با اندکی دقت مشخص می شود که:
این رابطه بیان میدارد که یک شاخص نسبت به خودش دارای اهمیت یکسان میباشد. از سوی دیگر:
یعنی اگر ارزش شاخص iام نسبت به شاخص jام از نظر تصمیمگیرنده مساوی با aij باشد؛ آنگاه ارزش شاخص jام نسبت به شاخص iام معکوس آن یعنی می شود.
برای بیمقیاسسازی ماتریس مقایسات زوجی در این روش هر یک از مؤلفه های ماتریس تصمیم گیری بر مجموع مؤلفه های ستون مربوطه تقسیم میگردد. فرم ریاضی این مطلب به صورت رابطه زیر میباشد.
(j =1, 2, ….,n ) و
در این رابطه معرف ارزش نرمال شده گزینه iام نسبت به شاخص jام است.
۴-۲-۳- بررسی سازگاری در قضاوتها
یکی از مزیتهای فرایند تحلیل سلسله مراتبی امکان بررسی سازگاری در قضاوتهای انجام شده برای تعیین ضریب اهمیت معیارها وزیرمعیارها است. به عبارت دیگر در تشکیل ماتریس مقایسه دودویی معیارها(ماتریس A)، چقدر سازگاری در قضاوتها رعایت شده است؟ وقتی اهمیت معیارها نسبت به یکدیگر برآورد می شود، احتمال ناهماهنگی درقضاوتها وجود دارد. یعنی اگر از مهمتر باشد و از مهمتر، قاعدتاً باید از مهمتر باشد. اما علیرغم تمام کوششها، رجحانها و احساسهای مردم غالباً ناهماهنگ و نامتعددی هستند. پس باید سنجهای را یافت که میزان ناهماهنگی داوریها را نمایان سازد.
مکانیزمی که ساعتی(ساعتی، ۱۹۸۸) برای بررسی ناسازگاری در قضاوتها درنظر گرفته است، محاسبه ضریبی به نام ضریب ناسازگاری(IR) است که از تقسیم شاخص ناسازگاری(II) به شاخص تصادفی بودن(IRI) حاصل می شود. چنانچه این ضریب کوچکتر یا مساوی ۱/۰ باشد، سازگاری در قضاوتها مورد قبول است وگرنه باید در قضاوتها تجدید نظر شود. به عبارت دیگر ماتریس مقایسه دودویی معیارها باید مجدداً تشکیل شود.
شاخص سازگاری
نرخ ناسازگاری
شاخص تصادفی بودن(IRI) با توجه به تعداد معیارها (n) از جدول زیر قابل استخراج است:
جدول ۴-۱: شاخص ناسازگاری تصادفی
n
۱
۲
۳
۴
۵
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-04-15] [ 05:29:00 ب.ظ ]
|