دانلود منابع تحقیقاتی : منابع پایان نامه در مورد تاثیر تکانه های پولی و … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین |
- تکانه درآمد نفتی
- تکانه تکنولوژی
- تکانه نرخ ارز
- تکانه مخارج عمرانی دولت
- تکانه مخارج مصرفی دولت
منبع: مطالعات پژوهش
تکانه پایه پولی بهعنوان سیاست پولی نیز مطرح است. زیرا، رفتار بانک مرکزی را در کنترل پایه پولی و بالطبع نقدینگی کشور نشان میدهد. تکانه مخارج دولت نمایندهی سیاست مالی است. تکانه درآمد نفتی در برگیرنده شوکهای تصادفی برونزای نفتی است. درآمد نفت حاصل حجم فروش نفت ضربدر قیمت آن است. قیمت نفت بر حسب پول داخلی از حاصلضرب نرخ ارز در قیمت جهانی نفت استخراج می شود. بههمین دلیل تکانه نرخ ارز در تکانه نفتی نیز اثرگذار است. تکانه فنآوری نیز با اثر در تابع تولید کالاهای واسطهای بر متغیرهای اقتصادی تاثیرگذار است. تکانه نرخ ارز، تغییر قیمت ناگهانی دلار است که در تعیین ارزش پولی ریال در برابر دلار نمود پیدا می کند. تکانه قیمت کالاهای وارداتی نیز از طریق تاثیر بر میزان کالاهای واسطه سرمایهای وارداتی و کالاهای مصرفی وارداتی، تراز تجاری، تراز پرداختها، مصرف کل، سرمایه گذاری کل و تولیدرا تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه، تاثیر تکانههای تصادفی مشخص شده بر متغیرهای الگو از جمله صادرات، نرخ ارز، مصرف، سرمایه گذاری، پایه پولی، رشد اقتصادی و تورم تبیین میشوند. پیش از بررسی آثار تکانهها بر متغیرهای پژوهش سه نکته یادآوری می شود. اول، تکانههای تعریف شده مثبت هستند. دوم، شواهد اثبات شده اقتصاد ایران حاکی است به دلیل ماهیت اقتصادی کشور، در ادوار مختلف اقتصادی دولت دارای کسری بودجه بوده است. بنابراین، در بررسی تاثیر تکانهها بجای مخارج دولت، بر کسری بودجه دولت تاکید شدهاست. در عوض، واکنشهای مخارج عمرانی و مصرفی دولت به صورت مجزا بررسی شده اند. سوم، نرخ ارز به صورت ارزش پول داخلی در برابر دلار تعریف شدهاست. یعنی یک ریال چه مقدار دلار برابر است. چهارم، از آنجاکه برخی متغیرها پس از ده دوره به مسیر باثبات اقتصاد همگرا نشدهاند، دوره زمانی به بیست دوره افزایش یافتهاست.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۳-۲-۱ تاثیر تکانه پایه پولی بر متغیرهای پژوهش
برای بررسی تاثیر تکانه پایه پولی بر متغیرهای کلان، از معادله “قاعده نرخ رشد پایه پولی” بانک مرکزی استفاده شدهاست. نمودار (۴-۱) نتایج حاصل از واکنش متغیرهای اقتصادی را در اثر تکانه نرخ رشد پایه پولی نشان میدهد. در ابتدا، بروز تکانه پایه پولی، متغیرهای پایه پولی و نقدینگی را افزایش دادهاست. افزایش نقدینگی نیز منجر به افزایش تقاضای کالاها و خدمات و در نتیجه به افزایش مصرف کالاها و خدمات خانوارها منجر شدهاست. بنابراین، تکانه پایه پولی منحنی تقاضای کل را بهسمت راست و بالا انتقال دادهاست. افزایش تقاضای کل به افزایش تولید ناخالص ملی منجر شدهاست. افزایش تورم اقتصادی و گرانتر شدن کالاها و خدمات مصرفی داخلی، خانوارها را ترغیب کردهاست که تقاضای خود را برای کالاها و خدمات مصرفی وارداتی افزایش دهند. در مجموع، تکانه پایه پولی رونق اقتصادی را در پی داشتهاست. از اینروی، تولید غیر نفتی، سرمایه گذاری، اشتغال و دستمزد حقیقی نیز افزایش یافتهاند. البته تاثیر تکانه پایه پولی بر تولید غیر نفتی بسیار کم بوده و پس از ۵ دوره کاملا از بین رفتهاست. افزایش تقاضای کالاهای سرمایهای داخلی و وارداتی نتیجه واکنش سرمایه گذاری به تکانه پولی بوده است. علت این موضوع افزایش رشد اقتصادی و حجم تولید است که انگیزه سرمایه گذاران برای تجهیز سرمایه گذاری را افزایش دادهاست. از سوی دیگر، رونق اقتصادی و افزایش تولید، دولت را ترغیب کردهاست تا مخارج خود را افزایش دهد. افزایش مخارج دولت ابتدا از طریق افزایش مخارج جاری بوده و سپس با توجه به بهبود فضای سرمایه گذاری و افزایش نقدینگی، دولت مخارج عمرانی خود را افزایش دادهاست. از سوی دیگر، تکانه پایه پولی، بهعلت افزایش درآمد ملی و واردات القایی، تراز تجاری و تراز پرداختها را دچار کسری کردهاست. همچنین، تکانه پایه پولی با تاثیر مثبت بر تورم، قدرت پول ملی را کاهش دادهاست. بنابراین، میزان نرخ ارز افزایش یافتهاست. با توجه به افزایش درآمد ملی و افزایش مالیات القایی، میزان کسری بودجه دولت کاهش یافتهاست. در تابع مطلوبیت خانوارها میزان نقدینگی با ضریب مثبت وارد شدهاست. همچنین، تاثیر تکانه پایه پولی بر اشغال و مصرف نیز مثبت بوده است. بنابراین، تکانه پایه پولی به افزایش مطلوبیت خانوارها منجر شدهاست. یعنی خانوارها هم از نگهداری پول و هم از مصرف کالاها مطلوبیت مثبت کسب می کنند. بررسی شدت تاثیر تکانه پایه پولی بر متغیرهای پژوهش، مقدار تغییرات متغیرها را نشان میدهد. بروز تکانهی پایه پولی به میزان یک انحراف معیار(یک درصد)، پایه پولی و میزان نقدینگی را بهترتیب به مقدار ۰۱/۰ و ۰۱۷/۰ درصد افزایش دادهاست.
نمودار (۴-۱) تاثیر تکانه پایه پولی بر متغیرهای منتخب کلان
در نمودار فوق؛ Q تولید غیر نفتی، L اشتغال، C مصرف، Inv سرمایه گذاری، m نقدینگی، w سطح دستمزد، Pai تورم، e نرخ ارز، cd مصرف کالاهای داخلی، cm مصرف کالاهای وارداتی، Invd کالاهای سرمایهای داخلی، Invm کالاهای سرمایهای وارداتی، gi مخارج عمرانی دولت، gc مخارج مصرفی دولت، bd کسری بودجه، TB تراز تجاری،CA خالص حساب سرمایه و Utility مطلوبیت خانوارها را نشان می دهند.
منبع: محاسبات پژوهش
تاثیر پایه پولی بر نقدینگی بهعلت ضریب تکاثر پولی بیشتر از میزان تکانه پایه پولی شدهاست.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1401-04-15] [ 06:07:00 ب.ظ ]
|