دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۲-۴-۵-۱ تفاوت مهاجرتهای داخلی با خارجی – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
۲-۴-۵-۱ تفاوت مهاجرتهای داخلی با خارجی
مهاجرتهایی را که در درون مرزهای سیاسی یک کشور صورت میگیرد مهاجرتهای داخلی[۲۸]و مهاجرتهایی که به خارج از مرزهای سیاسی یک کشور صورت میگیرد، مهاجرت خارجی[۲۹] مینامند (کلانتری، ۱۳۷۸: ۶۳). مهاجرتهای خارجی در سه سطح مورد بررسی قرار میگیرد: منطقهای، درونقارهای و میانقارهای. در مورد یک سرزمین، مهاجرت خارجی یا “برونمرزی” متضمن عبور از مرزهای آن سرزمین است. هرگاه سرزمین مورد بحث کشور مستقلی باشد، عبور از مرزهای آن را مهاجرت بینالمللی[۳۰] میخوانند ( تقوی، ۱۳۷۸: ۱۳۰).
اما آنچه در این گفتار مد نظر است مهاجرت خارجی و یا بینالمللی است. چراکه ترک دیار مادری و قرارگیری در سرزمینی که کاملاً با داشته های فرهنگی وی متفاوت است، میتواند پیامدهای مثبت و منفی تری نسبت به مهاجرت داخلی داشته باشد که البته من با دیدگاه مثبت به آن نگاه می کنم.
بحث تکثر فرهنگی[۳۱] تقریبا همزمان با بالا گرفتن مباحث مربوط به جهانی شدن آغاز شد اما ریشه آن در مناقشاتی بود که پس از جنگ جهانی دوم در کشورهای توسعه یافته بر سر چگونگی جای دادن «اقلیت» ها در فرهنگ های ملی آن ها در گرفته بودند. ورود میلیون ها کارگر مهاجر در سال های پس از جنگ جهانی دوم به اروپا و آمریکا، تعادل شکننده ای را که در حوزه مهاجرت در طول دو قرن قبلی وجود داشت به کلی از میان برد. در واقع مسئله مهاجرت ، سوای پیشینه باستانی آن (از جمله در یونان و رم باستان)، به مثابه فرایندی دائم در تاریخ جوامع انسانی وجود داشته و دارد. انسان ها دائما برای به دست آوردن موقعیت های بهتر معیشتی و رسیدن به آرزوهایی کمابیش واقعی یا خیالین، و یا تحت تاثیر فشار های بیرونی (جنگ، خشکسالی و قحطی، بی رحمی حاکمان و…) دست به مهاجرت زده و تلاش کردهاند در جوامعی به جز جامعه خود و یا در سرزمین های دوردست، به حداقلی از رفاه و آسایش برسند. با وصف این، آنچه پس از جنگ جهانی دوم رخ داد تفاوتی اساسی با امواج مهاجرت پیشین داشت: اقشار بزرگی از مردم به ویژه از کشورهای فقیر با فرهنگ هایی بسیار متفاوت از لحاظ ریشه ای (زبان ، دین، آداب و رسوم) از جهان سوم روانه کشورهای اروپای غربی و آمریکا شدند. تصور اولیه درباره این مردم آن بود که بزودی جذب کشورهای میزبان شده و در نسل های دوم و سوم به شهروندانی همچون دیگران تبدیل خواهند شد. این تصور صرفا یک اندیشه نظری نبود و پایه تجربی آن در جذب امواج پیشین مهاجرتی بود که در قرون هجده و نوزده در اروپای غربی و آمریکا اتفاق افتاده بود و سبب شده بود که مهاجران عموما اروپایی اما روستایی بتوانند در فرهنگ هایی عمدتاً شهری جا افتاده و به شهروندانی جدید و با اراده و امید بالایی نسبت به آینده تبدیل شوند.
مهاجرتها ممکن است علل مذهبی، سیاسی و یا اقتصادی داشته باشند. ولی در حال حاضر آرزوی رفاه بیشتر، انگیزه اصلی انسانها برای مهاجرت است. جاذبه شهرهای بزرگ و امید کسب مزد بیشتر در صنایع شهری، وجود بیکاری در روستاها، ازدیاد جمعیت و جستجوی سرزمینهای تازه از جمله انگیزه های اصلی مهاجرت هستند. بیگمان از مهاجرتهای بزرگ قرون ۱۷ تا ۱۹م کمتر در عصر ما روی میدهد، ولی هنوز هم بسیارند کسانی که برای کسب شغل و مزد بهتر یا ادامه تحصیل، ترک دیار میکنند و به مناطق دیگر، سایر کشورها و حتی قارههای دیگر میروند و یا به امید بهرهمند شدن از امکانات شهری از روستاها به شهرها کوچ میکنند ( کاظمی، ۱۳۸۳: ۱۰۲).
۲-۴-۵-۲ انواع مهاجرتهای بین المللی
بعضی از جابهجاییهای بین مرزهای ملی، مهاجرتهای تودهای[۳۲] هستند که به انتقال تعداد زیادی از مردم با ویژگیهای اجتماعی و قومی مشترک منجر می شود. جابهجایی تودهای که معمولاً در پاسخ به عوامل اجتماعی و اقتصادی مشخص انجام می شود، می تواند انواع متفاوتی داشته باشد: ( Shryock & Siegel, 1973: 580):
۱) فتح[۳۳] ، تهاجم[۳۴] و مستعمرهسازی؛ فتح و تهاجم در دوران جنگ اتفاق میافتند و مستعمرهسازی که بعد از فتح اتفاق می افتد، یک جابهجایی آرامتر میباشد و استقرار خانوادههایی از کشور مستعمرهساز در کشور ملحقشده را دربر میگیرد. بههر حال تمایز بین این انواع ممکن است شفاف نباشد. بومیان استرالیا امروزه دو قرن گذشته را به عنوان فرایند تهاجم و غصب زمین از صاحبان برحق توصیف میکنند. آن ها با این تصور همعقیده نیستند که موضوع، اشغال صلحآمیز یک سرزمین بزرگ بدون مدعی بود ( لوکاس و دیگران، ۱۳۸۴: ۱۶۵).
۲) انتقالهای جمعیتی اجباری[۳۵] ؛ انتقالهای جمعیتی اجباری در کل عمومیت کمتری را نسبت به سایر اشکال جابهجایی داشته اند. با وجود این، این انتقالها تاثیر قابلملاحظهای را بر ساخت قومی و ویژگیهای بعضی از جمعیتهای ملی اعمال کرده اند. مثال عمده آن جابهجایی کارگران برده آفریقای غربی به برزیل، کشورهای حوزه کارائیب و قسمت جنوبی ایالات متحده میباشد.
مستعمرهسازی، بعضی مواقع متضمن جابهجایی کارگران قراردادی، برای مثال از هند به فیجی و کشورهای کارائیب، از هند و چین به کالدونیای جدید و از فلیپین به هاوایی، بوده است. درحالیکه درجه اجبار اعمال شده در اشکال جدیدتر مهاجرت نیروی کار ممکن است ضعیف باشد، تاثیرات بر ساختهای قومی مقصد روشن هستند (& Siegel, 580 Shryock ).
۳) جابهجایی پناهندگان[۳۶] پناهندگان افرادی هستند که بهعلت ترس از محاکمه بهدلیل نژاد، مذهب یا عضویت در گروه اجتماعی و سیاسی خاص، در صورت برگشت به کشور خود، به دنبال پناهندگی در یک کشور خارجی هستند. طبق این تعریف، افراد جابهجا شده در داخل کشور خود پناهنده نیستند. سنجش تعداد پناهندگان بهعلت متفاوت بودن برآوردهای کشورهای مبدأ و مقصد و مؤسسات بین المللی مشکل است. مشکل مشخصتر، تعیین زمانی است که یک فرد مستقر شده در یک کشور جدید از حالت پناهندگی بیرون می آید.
۴) مهاجرت زنجیرهای و هدایتشده؛ مهاجران بین المللی که در قالب افراد یا خانواده ها جابهجا میشوند دارای انگیزه های متفاوتی برای تغییر محل سکونت خود هستند. آنهایی که داوطلبانه جابهجا میشوند غالباً به عوامل اقتصادی نظیر بهبود فرصتهای اشتغال، عکسالعمل نشان می دهند. اما دلایل اجتماعی نظیر نیاز به خانواده ها و دوستان نیز نقش عمدهای را بازی میکنند. مهاجران بین المللی ممکن است کشور مقصد را بهواسطه آنکه آن ها افرادی را که قبلاً آنجا زندگی میکردند میشناختند، انتخاب کنند. مهاجرت زنجیرهای ممکن است بر انتخاب محل سکونت مهاجران در کشور جدید تاثیر بگذارد و این امر غالباً به تمرکزهای قومی متمایز منجر می شود.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 10:05:00 ق.ظ ]
|