-برطبق نظریه بک افسردگی بیش از اینکه اختلال درخلق یا هیجان باشد اختلال در تفکراست . (کوواکس و بک ، ۱۹۷۸؛ چرچارد ، ۱۹۹۱؛ به نقل از رضایی ، ۱۳۸۲ ) .

-چرچارد) ۱۹۹۱(نیز بیان می‌کند که تحریف‌های شناختی زمانی روی می‌دهند که فرضیه‌های فرد ‌در مورد خودشان، دیگران، محیطش و درباره آینده فرد نادرست و بیش از اندازه منفی باشد و هنگامی که این فرضیه‌ها در عملکرد بهینه تداخل ایجاد کند اخیراًً بواینز[۱۵۰] (۲۰۰۴) بحث ‌کرده‌است که خطاهای شناختی ممکن است همیشه غیر کارکردی نباشد. ژنگ[۱۵۱] و همکاران (۲۰۰۸) به دست آوردند که مقداری از تحریف‌های شناختی به طور معمول در بین جمعیت‌های سالم از نظر ذهنی هم دیده می‌شود (رضایی، ۱۳۸۲).

جمع بندی

در مجموع با توجه به بررسی نظرات و دیدگاه ها می توان دریافت که بیماری سرطان نقش بسیار زیادی در بیماری های روان شناختی به ویژه اختلالات خلقی و اضطرابی دارد و همچنین مشکلات زیادی را در روابط بین فردی ایجاد می‌کند از طرفی با توجه به دیدگاه های ‌شناخت‌گرایی وجود بیماری های روان شناختی به منزله وجود تحریف های شناختی و طرح واره های ناسازگار اولیه در این بیماران می‌باشد و همچنین بررسی ها نشان می‌دهد که تحقیقات مدونی در حوزه روان شناختی صورت نگرفته و نیاز جدی است که ضمن بررسی های عمیق تر بتوان روان درمانگران را نیز در حوزه درمان بیماری سرطان یاری نمود .

۴-۲- فرضیه های تحقیق

    1. ابعاد طرح واره‌های ناسازگار اولیه[۱۵۲]بیماران سرطانی[۱۵۳] و افراد عادی متفاوت است .

  1. ابعاد تحریف های شناختی[۱۵۴] بیماران سرطانی و افراد عادی متفاوت است .

فصل سوم

روش تحقیق

این فصل ابتدا به معرفی طرح کلی پژوهش ، جامعه و نمونه آماری می پردازد . سپس ابزارهای تحقیق معرفی و روش اجرا و روش تحلیل آماری و ملاحظات اخلاقی بیان می‌گردد .

۱-۳- طرح کلی پژوهش :

طرح کلی تحقیق حاضر مقایسه ای پس رویدادی می‌باشد که در آن پژوهشگر علاقه مند استخصوصیات شناختی (طرح واره های ناسازگار اولیه و تحریف های شناختی ) را در بیماران سرطانی و افراد عادی مقایسه نماید.

با توجه به اینکه تحقیق از نوع پس رویدادی است و امکان تغیر در شرایط متغیر مستقل وجود ندارد محقق جهت بررسی نقش بیماری در طرح واره های ناسازگار اولیه و تحریف های شناختی از مقایسه گروه بیماران با ‌گروه‌های غیر بیمار بهره می‌برد و سعی بر این است تا دقت لازم در کنترل متغیر های مزاحم در یک شرایط منظم کنترل شده و تجربی صورت گیرد .

۲-۳-جامعه آماری :

در پژوهش حاضر عبارت است کلیه بیماران سرطانی با تشخیص انواع بیماری که در سال ۱۳۹۱ جهت درمان به بیمارستان ها و مراکز در مانی تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی شیراز مراجعهنموده اند .

۳-۳-نمونه آماری و روش نمونه گیری :

نمونه آماری در این پژوهش عبارت است ۶۰ نفر زن از بیماران سرطانی که به صورت شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و همچنین تعداد ۶۰ نفر افراد عادی که به صورت در دسترس انتخاب شده اند و با توجه به اهمیت متغیرهای مختلف جمعیت شناختی وضعیت سن ، تاهل و سن ازدواج به شرح زیر می‌باشد :

جدول ۱-۳ : فراوانی و درصد سن افراد بیمار و عادی شرکت کننده در پژوهش

سن
افراد بیمار
افراد عادی

تعداد

درصد

تعداد

درصد

۲۵-۲۰

۴

۶۶/۶

۵

۳۳/۸

۳۰- ۲۶

۴

۶۶/۶

۱۴

۳۳/۲۳

۳۵-۳۱

۸

۳۳/۱۳

۱۱

۳۳/۱۸

۴۰- ۳۶

۷

۶۶/۱۱

۱۳

۶۶/۲۱

۴۵- ۴۰

۱۳

۶۶/۲۱

۹

۱۵

۵۰-۴۶

۱۰

۶۶/۱۶

۷

۶۶/۱۱

بالاتر از ۵۰

۱۴

۳۳/۲۳

۱

۶۶/۱

جدول ۲-۳ : فراوانی و درصد وضعیت تاهل افراد بیمار و عادی شرکت کننده در پژوهش

وضعیت تاهل
افراد بیمار
افراد عادی

تعداد

درصد

تعداد

درصد

متا هل

۵۸

۷/۹۶

۴۹

۶۶/۷۱

مجرد

۱

۷/۱

۸

۳۳/۱۳

مطلقه

۱

۷/۱

۳

۵

جدول۳-۳ : فراوانی و درصد سن ازدواج ا فراد بیمار و عادی شرکت کننده در پژوهش

سن ازدواج
افراد بیمار
افراد عادی

فراوانی

درصد

فراوانی

درصد

کمتر از ۱۲ سال

۱

۶۶/۱

۸

۳۳/۱۳

۱۵-۱۲

۱۱

۳۳/۱۸

۱۰

۶۶/۱۶

۲۰-۱۶

۲۰

۳۳/۳۳

۱۷

۳۳/۲۸

۲۵-۲۱

۱۳

۶۶/۲۱

۱۲

۲۰

۳۰-۲۶

۱۳

۶۶/۲۱

۱۰

۶۶/۱۶

بالاتر از ۳۰

۲

۳۳/۳

۳

۵

۴-۳-ابزارهای تحقیق :

۱-۴-۳-پرسشنامه طرح واره ناسازگار یانگ:

یک پرسشنامه ۷۵ سوالی است که برای سنجش ۱۵ طرح واره های شناختی اولیه طراحی شده است این طرح واره‌ها عبارتنداز محرومیت هیجانی، رها شدگی،بی‌اعتمادی، بدرفتاری، انزوای اجتماعی، نقص- شرم، بی‌کفایتی، آسیب‌پذیری نسبت به ضرر- خود تحول نیافته و گرفتار اطاعت، فداکاری ، بازداری داری عاطفی- معیارهای سرسختانه، استحقاق یا بزرگ منشی، خود کنترل ناکافی و شکستولبرن و همکاران ( ۲۰۰۲)، هر یک از ۷۵ عبارت این پرسشنامه مقیاس لیکرت ۵ نقطه‌ای از «اصلاً ‌در مورد من صدق نمی‌کند» تا. «دقیقاً مرا توضیف می‌کند» نمره گذاری می‌شود (عباسیان و فاتحی زاده، ۱۳۸۲). نمره فرد در هر طرح واره‌با جمع نمرات پنج سوال مربوط به آن طرح واره حاصل می‌شود که دامنه آن در هر طرح واره از ۵ تا ۲۵ است نمره بالاتر نشان دهنده حضور پررنگ‌تر طرح واره ناکارآمد است و در این پرسشنامه از نمره کل می‌توان هم در سطح هر طرح واره و هم در سطح نمره کل پرسشنامه با هم مقایسه کرد. این پرسشنامه توسط یانگ و برون۲ (۱۹۹۴) طراحی شده است فرم اولیه ۲۰۵ آیتم بود. به منظور ساختن آزمونی کوتاهتر، فرم کوتاه این پرسشنامه در سال ۱۹۹۸ طراحی شد (ولبرن و همکاران، ۲۰۰۲).

پایایی ، در مطالعه ولبرن و همکاران(۲۰۰۲) . کلیه خرده مقیاس‌های ۱۵ گانه فرم کوتاه پرسشنامه طرح واره‌ها از همسا نی درونی کافی بسیار خوبی برخوردار بودند.

آلفای کرونباخ کلیه‌طرح‌واره‌ها از (۷۶/۰ تا ۹۳/۰) محاسبه شد ناشی (۱۹۷۸) ضریب آلفای بالای ۷۰/۰ را خوب محسوب می‌کند (همان منبع) .

در مطالعه عباسیان و فاتحی زاده (۱۳۸۲) که به منظور اعتباریابی فرم کوتاه پرسشنامه طرح‌واره‌های شناختی روی دانشجویان اصفهان قرار گرفت پایایی پرسشنامه به روش همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ

    1. . Torner ↑

    1. .Miranda ↑

    1. .Grass ↑

    1. .Persons ↑

    1. .Han ↑

    1. extreme thinking ↑

    1. arbitraray thinking ↑
موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...