ب: دوره تشکل حقوق کامن: این مرحله را بنام زمان تشکل حقوق کامن یاد می‌کنند از زمان تسلط کامل نور ماندها در سر زمین انگلستان یعنی (۱۰۶۶ م ۱۴۸۵م ) ادامه پیدا می کند باید خاطر نشان ساخت که نور ماند ها در سال (۸۳۲م) قبایل ساکسون وانگل ها را که در آن سرزمین حکمروائی داشتند شکست داده و تسلط کامل خود را در آنجا قایم ساختند بعد از حاکمیت همه جانبه در انگلستان با آنهم ظاهراًً سیستم حقوق انگلوساکسون ها را از بین نبرد، و قسماً گیوم فاتح رهبر نورماندها حقوق مذکور را مورد تأیید قرار داد بعداً نورماند ها و جانشینان گیوم فاتح یک حکومت مرکزی را در انگلستان به وجود آوردند. حاکمیت مرکزی سبب شد تا از تعاملات و عرف و عادات مختلف که در اطراف و اکناف آن کشور وجود داشت جلوگیری نماید. با در نظرداشت مسایل فوق الذکر است که اصطلاح حقوق کامن در این مرحله شامل حقوق انگلیس می‌گردد. حقوق کامن لا به صورت عموم توسط محاکم عدلی شاهی عرض اندام نموده یعنی زمانی که شاه در مناطق مختلفه آن کشور سفر می‌نمود جهت حل و فصل قضایا و همچنان حل مناقشات و منازعات بین افراد و اشخاص تمام اعضای یک محکمه و یا کارمندان یک محکمه را همراه با خود داشت. این محکمه سیار علاوه بر رفع منازعات و مناقشات از طرف دیگر وظیفه داشت که تعاملات و عرف و عادات مناطق مختلفه انگلستان را جمع‌ آوری نموده و یک حقوق واحد را مبتنی بر آن به وجود آورد. و این حقوق واحد در تمام سرزمین انگلستان تطبیق داشت از همین جهت است که حقوق انگلیس را فعلاً بنام حقوق کامن یاد می‌کنند. این حقوق عبارت از مجموعه فورمول وفیصله های محاکم قضائی و یا عدلی است. باید علاوه نمود که در این مرحله علاوه بر محاکم شاهی که در رأس تمام محاکم قرار داشت یک سلسله محاکم دیگر از قبیل محاکم محلی ،مذهبی ،تجارتی وغیره نیز وجود داشتند ، ولی با توسعه قدرت روز افزون شاه که قضاوت بیشتر در محاکم شاهی صورت می گرفت محاکم دیگر آهسته آهسته در این مرحله از بین می‌رفت.

ج: مشکلات حقوق کامن: قضات محاکم شاهی در هنگام سفر با شاه در مناطق مختلف انگستان عرف و عادات و تعاملات حقوقی مردمان آن مرز و بوم را جمع‌ آوری نموده و یک حقوق واحد را به وجود آوردند . اما این حقوق در اثر پیشرفت اجتماع به یک سلسله مشکلات روبرو شد. یعنی این حقوق نتوانست جوابگوی نیاز مندی های عصر خویش باشد. به احتیاجات و ضروریات آن پاسخ گوید، بخاطر رفع معضلات در این مرحله یک محکمه دیگری بنام محکمه عدل و انصاف به وجود می‌آید. تصمیمات این محکمه توسط گیوم فاتح گرفته می شود. در آن وقت (در قرن ۱۴) توسط شاه به وزیر عدلیه صلاحیت داده شد تا در همه منازعات و مناقشات با این فورمول های گذشته حقوق کامن را مورد تحلیل و ارزیابی قرار بدهد و در نتیجه آن طریقه که در حقیقت ایجاد کننده عدل و انصاف باشد مطابق شرایط عصر و زمان اصلاح نموده فورمول جدیدی از حقوق را بخاطر حل و فصل قضایا به وجود آورد. این موضوع خود ایجاد کننده اختلاف صلاحیت و قدرت در بین محاکم کامن عدل و انصاف بود که سبب به وجود آمدن مشکلات و معضلات مهم و عمده در سیستم حقوق کامن آنوقت است[۳۰].

د: دوره جدید: رفرم قرن نزدهم: در قرن نزدهم تحولات مهمی در حقوق انگلیس صورت می‌گیرد ‌به این مفهوم که تشکیلات قضائی که قبلاً در آن سرزمین وجود داشت اصلاح گردیده و تفاوت های اساسی از نگاه صلاحیت بین محاکم کامن و محاکم عدل و انصاف از میان برداشته می شود. محاکم شاهی قبلاً قضایای را مورد بررسی قرار می‌داد که به امور شاهی و یا افراد عادی ارتباط می داشت بعد از آن نام آن تغیر کرد که به اسم محاکم عمومی یاد می‌گردد. و هم اصلاحات سال های (۱۸۷۳ -۱۸۷۵) در سازمان‌های قضائی انگلستان سبب شد تا محاکم مختلف و مستقل شاهی در یک سازمان قضائی واحد تمرکز یابد اما در سال۱۹۸۱ در انگلستان قانون دیگری به تصویب رسید که به موجب آن اصلاحات که قبلاً صورت گرفته بود به شکل دیگری تغیر کرده و به اساس این قانون مجلس لرد ها در رأس همه محاکم قرار گرفته که از سه بخش عمده تشکیل شده و عبارت از محکمه عالی عدالت، محکمه سلطنتی و محکمه استناف می‌باشد. باید خاطر نشان ساخت که در ین مرحله تاریخی قانون گذاری در انگلستان مالکیت اراضی ، قانون ساعات کار وغیره را تصویب و به مرحله اجرا قرار داده است. اما با وجود آنهم جنبش کد گذاری های قرن (۱۹ ) و بعد از آن به هیچ صورت خاصیت تعاملی حقوق انگلیس را از بین نبرده و انکشاف حقوق در انگلستان مانند سابق یکی از وظایف اساسی محاکم باقی ماند. جنبش نو سازی که در قرن نوزدهم آغاز شده بود در قرن بیستم هم با خصوصیات جدید و شرایط زمان دنبال می شود از طرف دیگر جنبش های کد گذاری که در اروپا به وجود آمده خواهی نخواهی تاثیرات خویش را بر سیستم حقوق کامن گذاشت. کد گذاری و دساتیر حقوقی در مقایسه با وضع گذشته اهمیتی قابل توجه پیدا می کند ایجاد مقررات اداری و تطبیق آن ها مسایل عمده و جدید ی را خلق می‌کند که دعوی متعدد را در بین مردم و مؤسسات اداری پدید آورد. برای حل و فصل این قضایا در کنار محاکمی که کامن لا را ساخته اند سازمان‌های مختلف ناشی از قوانین نوین به وجود آمده است. بخاطراینکه اگر حل و فصل دعوی جدید به محاکم سنتی و پیشین محول شود آن ها نه تنها به حل عادلانه موضوع موفق نمیشوند بلکه تراکم بیش از حد قضایای گوناگون تاثیر منفی ببار خواهد آورد. این مطالب سبب می شود که محاکم اداری در کشور انگلستان با تفاوت ویژه ئی با کشور فرانسه تبارز می‌کند این جنبش کد گذاری زمینه نزدیک شدن حقوق انگلیس را با سیستم حقوق رومن ژرمنیک مساعد می‌سازد. این جنبش را ضرورت های بازرگانی بین‌المللی و روابط متنوع بین الدول تشویق و آگاهی به پیوند های موجود بین کشو های ‌اروپایی‌ که وابسته به پاره ای از ارزش‌های غربی اند تسهیل می‌کند. داخل شدن کشور انگلستان به بازار مشترک اروپا در سال ۰۱۹۷۲) میلادی در حقیقت حرکت دیگری در رشد این نهضت بوده است.

۴-۲تقسیم بندی حقوق انگلستان

حقوق انگلستان را می‌توان از دو جنبه به شرح زیر مورد بررسی قرار داد:

۴-۲-۱حقوق عرفی

مرکب است از قواعد عمومی عرفی که از دیرباز به عنوان قانون کشور تلقی می‌گردیده است. بعضی قواعد مربوط به سلوک و رفتار با توافق عمومی و اِعمال آن‌ ها در دادگاه‌ها از طریق آداب و رسوم به قانون تبدیل شدند، و جرائم در چهارچوب این قوانین «جرائم عرفی» نامیده می‌شدند (برای مثال ایجاد ترس و وحشت بین مردم و توطئه).

یک بخش مهم از حقوق عرفی، رویه قضایی محسوب می‌شود که مبتنی است بر سوابق قضایی تاریخی.

۴-۲-۲حقوق تقنینی یا حقوق ناشی از قانون‌گذاری

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...