دانلود پایان نامه و مقاله – ۲-۱۱ شرایط محیطی عامل موثر در کار کردن – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
از طرف دیگر، می توان گفت اتوماسون اداری فراتر از اضافه کردن سیستم های نرم افزاری جدید است و بایستی مسائل مربوط به تغییر و مقاومت در برابر تغییر را هم مد نظر داشت، یک تحقیق پیمایشی انجام شده در سوئد نشان داده است که هر تغییر روانی- اجتماعی در محیط کاری، همانند رایانه ای شدن، سیستم نروراندوکرین بدن را فعال کرده و موجب واکنش های فیزیولوژیک و روانی او می شود که فرد را برای مبارزه یا فرار تحریک میکند و در واقع فرد با مکانیزاسیون که نوعی تغییر محسوب می شود مقاوت میکند و مدیران و سایر طراحان و مسئولان ذیربط بایستی با کاربرد تکنیک های غلبه بر مقاومت که مهمترین آن ها مشارکت و آموزش کاربران است، بر این مقاومت غلبه کرده و یا میزان آن را کاهش دهند(حبیبی، ۱۳۸۳، ۳۸ )
۲-۹ ارگونومی کامپیوتر
ورود کامپیوتر ها به دنیای ما هر چند با مزایای بسیاری همراه بود اما مثل هر پدید فناورانه دیگری تبعات منفی نیز به همراه داشت، از جمله مهم ترین این تبعات می توان به هشدارهای گاه به گاه پزشکان مبنی بر جلوگیری بیماریهای ناشی از نشستن های طولانی مدت پشت میز کامپیوتر و خیره شدن به صفحه مانیتور اشاره کرد.
ارگونومی کامپیوتر یعنی مطالعه و بررسی عوامل انسانی در ارتباط با کامپیوتر و یکی از اهداف اصلی ارگونومی کامپیوتر، تضمین مناسب بودن دستگاه برای استفاده انسان است.
رعایت اصول ارگونومی سبب کاهش ضایعات چشم، سردرد و کمر درد اپراتورها و کاربران کامپیوترها می شود. کاربرد کامپیوتر در زندگی بشر بسیار زیاد است و تعداد زیادی از افراد ساعت های متمادی با کامپیوتر کار میکنند، به همین دلیل شناخت عوامل مؤثر در محیط کار با کامپیوتر اهمیت زیادی دارد. وجود شرایط نامناسب در محیط کاری و عدم توجه به موارد ایمنی هنگام کار با کامپیوتر ممکن است در بلند مدت سبب بروز بیماری ها و نا هنجاری ها شود.
کمترین ویژگی های یک محیط کاری مناسب برای کاربران کامپیوتر به قرار زیر است :
-
- وجود سیستم تهویه مطبوع
-
- نور کافی و مناسب
-
- استفاده از میز مخصوص که دارای ابعاد استاندارد باشد
-
- استفاده از صندلی مخصوص کامپیوتر با ارتفاع قابل تنظیم برای جلوگیری از ناراحتی ستون فقرات کاربر
-
- استفاده از زیر پایی برای جلوگیری از بی حسی پاها
- کف پوش چوبی یا پلاستیکی برای جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن
با وجود رعایت نکات فوق، باز امکان بروز بیماری های خاص برای اپراتور وجود دارد. کم تحرکی هنگام کار با کامپیوتر، چشم دوختن در مدت طولانی به صفحه مانیتور و حرکات یکنواخت مچ دست ممکن است سبب بروز انواع ناهنجاری ها شود (زندی، ۱۳۸۶، ۵۶-۵۴)
۲-۱۰ ارگونومی و رنگ
اولین نشانه های هنر نزد بشر به دوران غار نشینی او و حکاکی تصاویر روی دیواره غارهای لاسکو باز میگردد. این خود نشان دهنده نیاز و حساسیت انسان بدوی به جنبههای مختلف زندگی است که اگر بخواهیم آن را با مفاهیم امروزی بسنجیم پر بیراه نیست اگر بگوییم انسان از آغاز خلقت به دنبال مدیریت بر زندگی خویش بوده است. اما این پیوند مدیریت با هنر که ظاهراًً ان زمان به شکل نوعی دکوراسیون و هنر محیطی ظهور پیدا میکند، هم چنین هم زیستی انسانها با یکدیگر از یک سو و لزوم سازگاری وی با محیط پیرامونش از سوی دیگر ناخودآگاه سبب ظهوررهبری و مدیریت می شود. در واقع تاریخ مدیریت را باید از جایی بدانیم که انسان مالک می شود، خواه مالک یک غار و خواه صاحب یک خانواده، به هر تقدیر این روند با ظهور خاندان ها و قبایل از مدیریت به رهبری تغییر وجهه میدهد و با یکجا نشین شدن آدمی و ظهور تمدن های اولیه به صورت جدی مفهوم مدیریت مطرح می شود . هر چند در آن زمان به این رهبری و مدیریت به عنوان یک علم نگاه نمی شد اما در بررسی تاریخ تمدن بشر گونه های جدیدی از مدیریت نظامی و مدیریت شهری را می توان یافت.
پس از اعصاری که هنر و مدیریت نزد بشر رو به تکامل می نهد در دوران رنسانس به اعتلایی نسبی میرسد. این اعتلا نیز مرهون ظهور مشاغل و پیشه ها بود ککه در آن افراد به دنبال فروش بیشتر و در نتیجه مدیریت بهتر بودند و جالب تر آنکه تا این زمان هنر و مدیریت همپای هم و در کنار هم پیش رفته اند، اما تحول اساسی ذهن بشر پیرامون دو مفهوم هنر و مدیریت از انقلاب صنعتی و رونق کارخانه داری شکل میگیرد، یعنی زمانی که صاحبان مشاغل و کارخانه داران از یک سو به مفاهیم مدیریتی توجه نشان میدهند و از دیگرسو به نقش مهم هنر و چگونگی محیط کار گوشه نظری دارند. شاید همین امر هم باعث ظهور مفهومی به نام ارگونومی شد.
با ظهور هنر دکوراسیون و و جدی شدن مفاهیم هنر محیطی در قرون اخیر بحث داغ سازگاری محیط کار با کارکنان قوت گرفت تا امروزه به صورت یک علم در کنار هنر به ادامه حیات بپردازد و جالب آنکه محکم ترین پیوند علم و هنر نیز در این زمینه است (حسینی مقدم، ۱۳۸۹)
۲-۱۱ شرایط محیطی عامل مؤثر در کار کردن
شرایط محیط نقش بسیار مهمی در انجام کارها دارد. یک کار یکسان در دو شرایط و موقعیت متفاوت میتواند نتایج متفاوتی به بار آورد. عموماً شرایط و موقعیت های محیطی مساعد برای انجام کار و متناسب با نوع کار، روند انجام کار را سرعت می بخشند. از عمومی ترین شرایط محیطی، نور، فضا، سر و صدا و..است . هر چند برای برخی مشاغل شرایط محیطی ویژه و اختصاصی تری نیاز هست. تحقیقات مختلف مربوط به حوزه روان شناسی صنعتی و سازمانی نشان میدهد انجام کار در محیط های دارای نور مناسب، تهویه هوای مناسب و فضای کافی تاثیر مثبتی روی شیوه ی عمل کارکنان دارد.
اما لازم است پیش از هر چیز به تناسب محیط کار با آرایش ظاهری آن توجه شود بنابرین بهتر است تا به طبقه بندی مشاغل هم توجه کنیم. مشاغل مختلف را بر اساس ملاک های متفاوتی می توان تقسیم بندی کرد. ممکن است بر اینکه مشاغل به چه شیوه ای انجام میپذیرند؟ چگونه انجام می گیرند؟ چه ویژگی هایی برای افرادی که به این مشاغل می پردازند در نظر گرفته می شود؟ مکان هایی که در آنجا انجام میگیرد و… دسته بندی های مختلفی وجود داشته باشد. اما در اینجا فقط به طبقه بندی هایی اشاره شده است که اثرات مستقیمی در چگونگی آرایش محیط کار دارد.
الف) طبقه بندی مشاغل بر اساس فعالیت فکری و بدنی
برخی از مشاغل، مشاغلی هستند که عمدتاًً با نیروی جسمی سر و کار دارند. و فرد در انجام آن ها انرژی فیزیکی صرف میکند و عمدتاًً از اعضای بدن خود به ویژه دست ها استفاده میکند. در مقابل کارهایی نیز وجود دارد که فعالیت فکری نقش بیشتری در آن ها دارد. البته تفکیک این دو دسته از مشاغل نیز به این سادگی نیست. ما در کلیه کارها و فعالیت ها چه بدنی باشند و چه نباشند به ناچار از نیروی فکر و توان ذهنی خود استفاده میکنیم.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1401-09-25] [ 10:10:00 ق.ظ ]
|